Brasserie Archipel, een soort Cheers maar dan anders

Ze noemen zich nog steeds de Heeren van Zeldenrust. Een groepje mannen van rond de zeventig dat wekelijks bij elkaar komt in wat tot januari 2013 Café Zeldenrust was en nu Brasserie Archipel heet. Elke donderdagochtend rond 11 uur nemen ze plaats aan de stamtafel bij het raam en nemen het leven door. De Brasserie als sociëteit. Een etablissement dat bezoekers van velerlei snit aantrekt. Niet alleen senioren, maar ook midden in het leven staande zakenmensen, kantoorlui, expats, Shell-employees, vrouwenclubjes, medewerkers van ambassades, toevallige passanten, moeders met kinderwagens, buurtbewoners en overige Hagenaars. Plus niet te vergeten jonge mensen die hun laptop uitklappen en rustig gaan zitten werken. Iedereen is welkom en voor iedereen liggen er verse kranten klaar.

Het oude Zeldenrust zat er op een gegeven moment duidelijk doorheen. Bedrijfsleiding en medewerkers demonstreerden te vaak niet voor het horecavak geboren te zijn. De zaak wordt nu gemanaged door de nieuwe eigenaren Victor Vrind (36) en Nikol Rakic (39), jongens die van aanpakken weten. Ondernemers. De taken zijn duidelijk verdeeld. Nikol, voormalig chef-kok bij Luden in de Frederikstraat, runt de keuken. Victor, MBO Hotelschool Den Haag (Mondriaan), Hogere Hotelschool Den Haag, 'doet' het restaurant met alle organisatorische en administratieve rompslomp die daar bij hoort. De uitstraling en de sfeer van een klassieke Parijse brasserie, dat is waar het duo voor gaat. Nog een inspiratiebron: Cheers, 'where everybody feels at home', de televisieserie uit de jaren tachtig rond een gezellig buurtcafé in Boston.

Subtiele veranderingen

De frisse wind, het nieuwe elan, maakt nieuwsgierig. Veel mensen komen een kijkje nemen. Wie de zaak nog van voor de naamswisseling kent zal op het eerste gezicht niet eens zoveel veranderingen opmerken. Er hangt een tv boven de bar, er is her en der wat meubilair bijgeplaatst, het terras achter heeft een opknapbeurt gekregen, maar dat is het dan wel zo'n beetje. Victor: "De verschillen met vroeger zitten vooral in wat je niet meteen ziet. De kleine, maar fijne lunch- en dinerkaart bijvoorbeeld. We houden het graag licht, verrassend en zeer Frans. Neem onze Eggs Benedict, een topper! Net als onze Steak Tartare Preparé, de mensen komen er voor terug. Loop ook eens binnen als we weer een Sunday Music at the Brasserie organiseren. Jazz, blues, salsa, rock 'n roll, easy listening, live gebracht  door topmuzikanten. Wat wij willen zijn is een gelegenheid waar regelmatig iets gebeurt dat je niet mag missen."

Hoe de Heeren van Zeldenrust dit alles ervaren? Een van hen verwoordt het aldus: "We hebben elkaar hier aan de tafel leren kennen, ik schat zo'n jaar of zeven, acht terug. Op volle sterkte zijn we met z'n tienen. We waren even bang dat het nieuwe management ons vriendelijk zou verzoeken ons heil elders te zoeken, maar die vrees bleek ongegrond. Te gek eigenlijk dat je om de hoek, in je eigen Bankastraat een zaak hebt waar ze niet vragen hoe je je koffie wilt, maar meteen die grote cappuccino voor je neerzetten. Over je thuis voelen gesproken…"                                                                                              >>Herman Blokpoel

Eerder geplaatst in de Haagse wijkkrant 'Archipel & Willemspark', september 2014.